Behandeltechnieken

Chiropractie staat bekend om het behandelen van gewrichten. De behandeling bij Promove Rugzorg kan worden gezien als chiropractie 2.0. De kennis die de chiropractor heeft opgedaan als fysiotherapeut, implementeert hij tijdens zijn behandelingen als chiropractor. Dit zorgt ervoor dat er meerdere behandeltechnieken tijdens een consult kunnen worden toegepast,  zodat de oorzaak van de klacht zo efficiënt mogelijk behandeld kan worden. Een overzicht en uitleg van de verschillende behandelvormen vindt u hieronder.

De intensiteit en het type behandelvorm wordt door de chiropractor gebaseerd op uw leeftijd, mate van pijn, tijdsduur van klachten, leefstijl, medisch verleden en of u een bepaalde behandelvorm prettig vindt.

Manipulatie 

Een veel gebruikte behandeltechniek van de chiropractor is de manipulatie. Een manipulatie is een snelle, passieve rekking van structuren rond een gewricht zoals ligamenten, gewrichtkapsels en -banden. Dit kan zorgen voor drukverschil in het gewricht en hierdoor ontstaat een gasbel die vrij kan komen. Dit kan als een klikkend of ‘krakend’ geluid worden waargenomen. Het doel van de manipulatie is om de bewegingsvrijheid van het gewricht te verbeteren en het zenuwstelsel te stimuleren. Vaak merkt u na de behandeling direct meer bewegingsvrijheid en een afname van pijn.

Mobilisatie

Mobilisaties zijn  herhaaldelijke bewegingen om het gewricht beter te laten bewegen. Ze zijn bij uitstek geschikt voor mensen waarbij manipulatie een minder goede optie is. Mobilisaties kunnen door de patiënt zelf worden uitgevoerd (actief), in samenwerking met de chiropractor (geleid actief) en door de chiropractor (passief).

Triggerpoint therapie & dry needling

Triggerpoints worden ook wel drukpunten of spierknopen genoemd. Het zijn kleine verkrampingen in spieren die uitstralende pijn kunnen veroorzaken naar omliggende gebieden. Er kunnen twee verschillende behandeltechnieken door de chiropractor worden toegepast om een triggerpoints te behandelen. Als eerste door manueel druk uit te oefenen op de spierknoop en als tweede dry-needling. Bij deze laatste vorm wordt een ‘droge ‘ (dry) naald gebruikt om het triggerpoint te behandelen.

Beide behandelvormen resulteren in verbetering van doorbloeding van het weefsel, waardoor afvalstoffen kunnen worden afgevoerd en het weefsel meer kan ontspannen.

Spier en bindweefsel behandeltechnieken

De chiropractor heeft verschillende behandeltechnieken tot zijn beschikking om spieren en het omliggende bindweefsel te behandelen. Bindweefsel (ook wel fascie genoemd) is het vlies wat rondom onze spieren zit. Als dit te strak gespannen staat, kan dit leiden tot verminderd functioneren van het lichaam en met uiteindelijk klachten tot gevolg.

Oefeningen & advies

Binnen Promove vinden wij het belangrijk dat u zelf weet wat u kunt doen om in uw dagelijks leven, thuis op het werk of tijdens het sporten aan de klachten te werken en het lichaam te onderhouden. Ieder mens is uniek en daarom zal iedereen een ander advies en oefeningen krijgen.