Adviezen en behandeling bij rugklachten

Rugklachten Chiropractor Promove RugzorgTijdens de universitaire studie chiropractie staat de rug centraal. Van alle klachten in het menselijk lichaam, worden rugklachten tijdens de opleiding chiropractie het meest behandeld. Dit maakt dat de chiropractor de experts zijn in rugklachten en u van de juiste adviezen en behandeling bij rugklachten kan voorzien.

Maar liefst 80% van de Nederlanders krijgt minimaal een keer in zijn leven last van rugklachten. Een belangrijke oorzaak hiervoor is de verstoring van  de balans tussen belasting (de krachten op de rug) en de belastbaarheid (wat iemand geestelijk en lichamelijk aan kan). Een van de grootste oorzaken van rugklachten is een houding met een gebogen rug, bijvoorbeeld; langdurig zitten, bukken, tillen, autorijden, huishoudelijk of zwaar werk. De beste twee adviezen om rugklachten te voorkomen is ten eerste om elk half uur te wisselen van houding en een aantal keer per dag kleine stukjes te wandelen (10-15 minuten). Dat zitten niet goed is voor de rug, leest u terug in deze blog. Ten tweede is het advies om activiteiten en houdingen te vermijden die rugklachten provoceren. Zo raakt de rug minder snel overbelast en is de kans op rugklachten aanzienlijk kleiner.

Veel voorkomende symptomen bij rugklachten

  • Pijn in de onderrug
  • Stijfheid bij opstaan
  • Klachten aan het bekken of SI-gewricht
  • Pijn bij langdurig staan en zitten
  • Uitstraling naar de bil of het been
  • Pijn bij tillen
  • Ochtendstijfheid

Wat kan de chiropractor voor u betekenen

Het belangrijkste doel, tijdens een behandeling chiropractie van mensen met rugklachten, is om de oorzaak te achterhalen. Binnen Promove Rugzorg hebben we verschillende behandeltechnieken die we kunnen toepassen. Op deze manier kan elk stadium van rugklachten, zowel acute als chronische klachten, adequaat door middel van chiropractie behandeld worden. De volgende behandeltechnieken kunnen door de chiropractor worden toegepast: manipulatie, mobilisatie, triggerpoint, dry needling en oefentherapie. Het doel van de behandeling is om in eerste instantie de belasting op de rug te verminderen waardoor de balans tussen belasting en belastbaarheid weer wordt hersteld en de klachten verminderen. Hierna kan de belasting op de rug langzaam worden opgebouwd door middel van een persoonlijk afgestemd behandelplan. In de toekomst kunt u de activiteiten weer uitvoeren welke u graag zou willen.