Wat doet een chiropractor?

Chiropractor Promove Rugzorg Tilburg

Uitleg chiropractor aan de hand van een model.

Wat doet een chiropractor?

Wat doet een chiropractor? De chiropractor houdt zich bezig met de diagnose, behandeling en preventie van klachten aan de wervelkolom en symptomen die hieruit voorkomen. Denk hierbij onder andere aan hoofdpijn, uitstraling naar armen of benen, heup- en schouderklachten.

Binnen chiropractie wordt gekeken naar het gehele menselijk lichaam en niet alleen naar waar de pijn zich bevindt. Zo zal de oorzaak van de klacht ook worden behandeld en niet alleen het gevolg. Er wordt gekeken naar de bewegelijkheid van uw gewrichten, de spierspanning en het functioneren van het zenuwstelsel.

Chiropractie is in Nederland nog relatief onbekend, met name omdat er nog geen opleiding in Nederland is. Björn Denissen heeft om die reden een universitaire studie in het Verenigd Koninkrijk gevolgd.

Chiropractie bij Promove Rugzorg is meer dan alleen manipuleren (‘’kraken’’)

Björn Denissen, de chiropractor en oprichter van Promove, is door zijn achtergrond als fysiotherapeut en chiropractor veelzijdig in zijn zorgverlening. Dit zorgt voor een doelgerichte behandelaanpak. Niet alleen manipulatie kan als behandelvorm tijdens een behandeling worden gekozen, maar ook dry needling of spier- en bindweefseltechnieken kunnen worden toegepast. Een variëteit aan klachten kan daardoor worden behandeld. De chiropractor hoeft niet altijd manipulatie als behandelvorm te kiezen, dit is namelijk niet voor elke klacht en leeftijd de meest geschikte behandelvorm. Chiropractie is voor iedereen geschikt, voor zowel jong als oud.

Wat is een manipulatie en waar komt het ‘krakende’ geluid vandaan?

Manipulatie is een techniek die binnen chiropractie wordt toegepast en is een snelle, passieve rekking van structuren rondom een gewricht zoals ligamenten, gewrichtkapsels en -banden. De rekking kan zorgen voor drukverschil in het gewricht, waardoor een gasbel ontstaat. Dit kan als een klikkend of ‘krakend’ geluid worden waargenomen. Het doel van manipulatie is de bewegingsvrijheid van het gewricht te verbeteren en het functioneren van het zenuwstelsel te stimuleren. Het geeft als resultaat dat pijnsignalen geremd worden en spieractiviteit rondom het gewricht wordt genormaliseerd. Om deze reden voelt het vaak prettig als een manipulatie wordt uitgevoerd.

Wordt chiropractie vergoed?

Indien u aanvullend verzekerd bent wordt chiropractie door vrijwel alle zorgverzekeraars vanuit het (aanvullende) zorgpakket gedeeltelijk of in zijn geheel vergoed.

Klik op deze link voor een overzicht van vergoedingen om te zien hoeveel uw zorgverzekeraar precies vergoedt.

Wist u dat

  • Een behandeling chiropractie niet onder het eigen risico valt?
  • U geen verwijzing van de huisarts nodig heeft?

 

Lees meer

Wat doet een chiropractor & oorsprong chiropractie

Eind 19deeeuw is chiropractie ontstaan in Amerika. De grondlegger van chiropractie is D.D. Palmer. Hij ontdekte dat manipulatie van de wervelkolom positieve resultaten had op verschillende lichamelijke klachten. In 1897 richtte hij de eerste school voor chiropractie op. Het is dan ook niet verwonderlijk dat chiropractie een samenvoeging is van de twee Griekse woorden ‘cheir’ en ‘praxis’ wat vrij vertaald ‘behandelen met de hand’ betekent. Sinds het oprichten van de eerste opleiding heeft de opleiding chiropractie zich veelzijdig ontwikkeld. Naast het manipuleren van gewrichten, hebben chiropractoren ook kennis van het behandelen van spieren en bindweefsel. Daarnaast speelt preventie ook een belangrijk onderdeel in de hedendaagse behandeling.

Chiropractie heeft na het ontstaan een enorme ontwikkeling doorgemaakt. In Nederland is chiropractie helaas nog geen wettelijk erkend beroep. De Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) is druk bezig om het beroep wettelijk erkend te krijgen. Een van de belangrijkste vereisten hiervoor is het oprichten van de chiropractie opleiding in Nederland. In onder andere Denemarken, Noorwegen, Zwitserland, Zweden, België, Engeland, Canada, Australië en Amerika wordt chiropractie al wel wettelijk erkend.

Opleiding chiropractie

De opleiding tot chiropractie is een vijf jaar durende universitaire studie. Veel Nederlandse chiropractoren zijn in het Verenigd Koninkrijk afgestudeerd. Tijdens de opleiding komen onder andere vakken als neurologie, orthopedie en algemene geneeskunde aan bod. Door de academische achtergrond passen chiropractoren een wetenschappelijke benadering toe bij het onderzoeken en behandelen van lichamelijke klachten. Binnen de opleiding chiropractie wordt de patiënt centraal gesteld en worden klachten vanuit een biopsychosociaal model bekeken.

Eenmaal afgestudeerd volgt er een stagejaar in Nederland. In dit jaar behandelt de chiropractor patiënten, maar moet ondertussen laten zien voldoende op de hoogte te zijn van de Nederlandse wetgeving en voldoende kennis te hebben van de Nederlandse taal. Het jaar wordt afgesloten met een examen. Bij goed gevolg mag de chiropractor zich volledig lid van de beroepsvereniging NCA noemen.

De chiropractor in Nederland

In 1968 vestigde de eerste chiropractor zich in Nederland. De beroepsvereniging (NCA) werd in 1975 gestart en heeft op dit moment +/- 300 leden. De afgelopen jaren heeft de NCA een duidelijke koers gekozen met als doel een verdere professionalisering van het vak chiropractie en de chiropractor, als de specialist van de wervelkolom, te positioneren. Meer dan de helft van de mensen in Nederland die de chiropractor bezoekt, doet dit vanwege rugklachten. Circa een derde bezoekt de chiropractor voor nek-en hoofdpijnklachten.

Chiropractor; de specialist in hoofdpijn, nek- en rugklachten

De chiropractor is in zijn vijfjarige universitaire studie opgeleid tot specialist in hoofdpijn, nek- en rugklachten. De wervelkolom is de basis van het lichaam. De chiropractor kijkt niet alleen naar de pijnlocatie maar ook naar de oorzaak. Hierdoor kan het zijn dat heup- en schouderklachten niet (alleen) uit het gewricht komen, maar een gevolg kunnen zijn van problematiek in de wervelkolom.

Meer informatie over chiropractie is terug te vinden op de site van de NCA.

Verbergen

Lees meer