Veelgestelde vragen

Met regelmaat krijgen we dezelfde vragen te horen. Hieronder staan veelgestelde vragen over chiropractie en Promove Rugzorg.

Wat is chiropractie? Wat doet een chiropractor?Veelgestelde vragen over chiropractie en Promove Rugzorg

Chiropractie is een behandelwijze die al meer dan een eeuw oud is. Chiropractoren zijn gespecialiseerd in het behandelen van klachten die voort kunnen kom
en uit de wervelkolom. De opleiding chiropractie is een universitaire studie, die op dit moment alleen in het buitenland kan worden gevolgd. Wist je dat de opleiding chiropractie qua intensiteit per studiejaar overeen komt met de opleiding geneeskunde? Voor meer informatie zie wat is chiropractie?

Bij welke klachten ga ik naar de chiropractor?

U kunt voor verschillende klachten aan de spieren en gewrichten terecht bij de chiropractor van Promove Rugzorg. Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van klachten aan de wervelkolom, zoals nek- en rugklachten en klachten die hieruit voort kunnen komen zoals schouder-, heup- en knieklachten.

Wat is het verschil tussen Chiropractie en Manuele therapie?

Het wordt ons vaak gevraagd. Wat is het verschil tussen Chiropractie en Fysiotherapie (manuele therapie)?  Laten we beginnen met het feit dat de een niet beter of minder goed is dan de andere. Er zijn meer overeenkomsten dan verschillen. Beide beroepsgroepen houden zich voornamelijk bezig met klachten die gerelateerd zijn aan de wervelkolom, zoals nek- en rugklachten of klachten die hieruit voort kunnen voortkomen zoals schouder- en heupklachten.

Een duidelijk verschil tussen beide beroepen is dat Chiropractie een vijfjarige voltijdse universitaire studie betreft. Waarbij veel vakken overeen komen met vakken die terugkomen in de opleiding geneeskunde en chiropractoren opgeleid worden in het kunnen maken en beoordelen van röntgenfoto’s. Een aantal chiropractie opleidingen worden de eerste jaren gevolgd te samen met geneeskunde studenten. Manuele therapie is, in tegenstelling tot chiropractie, een deeltijd opleiding. Die wordt gevolgd nadat iemand eerst zijn fysiotherapie opleiding heeft gevolgd.

Doordat de opleiding tot chiropractor voltijds is, hebben over het algemeen chiropractoren meer tijd kunnen spenderen om verschillende manuele technieken eigen te maken.

De manuele therapeut is over het algemeen meer gevarieerder bezig rondom zijn behandeling om als aanvulling op de behandeling fysiotherapeutische behandeltechnieken toe te passen. Denk hierbij aan oefeningen in de oefenzaal uitvoeren.

Björn Denissen, de (sport)chiropractor bij Promove Rugzorg, combineert het beste van beide tijdens zijn behandeling. Door zijn achtergrond als zowel fysiotherapeut als chiropractor is hij tijdens de behandeling niet alleen rondom de behandelbank bezig, maar ook ernaast. Wat wil zeggen dat u met oefeningen en adviezen naar huis gaat en die stap voor stap worden uitgebouwd. Uit onderzoek blijkt namelijk dat, zeker voor rugklachten, niets zo effectief is als het uitvoeren van oefeningen.

Wat is het verschil tussen een chiropractor en een osteopaat?

Het verschil tussen de chiropractor en osteopaat is iets groter dan tussen de manuele therapeut en de chiropractor. Dit komt omdat de osteopaat vooral bezig is met organen (inclusief het weefsel er erom heen) en de doorstroming van hersenvocht tussen de schedel en de wervelkolom. Hier richt de chiropractor zich niet op.

De overeenkomst is dat beide beroepsgroepen een universitaire studie achtergrond hebben. Beide beroepsgroepen focussen zich op de wervelkolom en klachten die hieruit voort kunnen komen. Waarbij de chiropractor vooral vanuit het bewegingsapparaat er naar kijkt (hoe bewegen spieren, gewrichten en het zenuwstelsel met elkaar), zal de osteopaat ook bekijken hoe goed het hersenvocht stroomt en hoe goed organen en het weefsel er rondom heen functioneren.

Chiropractie en osteopathie kunnen elkaar erg goed aanvullen bij bepaalde klachten. Samen bereik je meer dan alleen.

Wat is het ‘krakende’ geluid bij de chiropractor?

Bij sommige methodes die de chiropractor gebruikt kunt u een ‘krakend geluid’ horen, dit kan geen kwaad. Sommige mensen denken dat het komt omdat wervels zich verplaatsen of botten die over elkaar schuren, maar dat is onjuist. Door de snelle impuls die tijdens de manipulatie (=de behandeltechniek) op het weefsel wordt toegepast komt er rek op het weefsel en ontstaat er een rekreflex wat zorgt voor ontspanning en meer bewegingsvrijheid van het gewricht. Omdat er drukverschil kan ontstaan tussen de gewrichten, kan er een gasbel vrijkomen en dit kan als een ‘krakend’ geluid worden waargenomen. Belangrijk om te weten is dat dit geen kwaad kan voor de gewrichten. Ook goed om te weten is dat een chiropractor vaak als ”kraker” wordt omschreven, maar dat hebben ze liever niet ;). Hiermee doe je de kennis die ze hebben, met de universitaire studie, tekort aan.

Waarom is de chiropractor een rugexpert?

Iedereen heeft zijn eigen specialisatie. Oprichting van Promove Rugzorg, Björn Denissen, heeft een bijzondere interesse in rugklachten. Het lezen van wetenschappelijke artikelen en boeken gerelateerd aan rugklachten is een echte hobby van hem. Door zijn ervaring als zowel fysiotherapeut en chiropractor heeft hij zijn eigen behandelwijze gevormd, aangevuld met de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

Heb ik een verwijzing van de huisarts nodig?

U heeft geen verwijzing van de huisarts nodig. U kunt direct een afspraak met ons maken. Indien gewenst kunnen we uw huisarts wel op de hoogte stellen van het bezoek aan onze praktijk.

Wordt chiropractie vanuit de verzekering vergoed?

Een bezoek aan de chiropractor wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars vergoed vanuit het aanvullende pakket. Benieuwd hoeveel u vergoed krijgt? Klik dan hier voor een vergoedingenoverzicht per verzekeraar of neem contact op met uw eigen verzekeraar. De zorgverzekeraars vergoeden behandelingen die zijn uitgevoerd door chiropractoren die zijn aangesloten bij de SCN en NCA (beroepsvereniging). Promove Rugzorg is bij beide organisaties aangesloten.

Gaan de kosten van een consult af van mijn eigen risico?

De kosten van een consult bij de chiropractor gaan niet af van uw eigen risico. Dit komt omdat chiropractie niet uit het basispakket wordt vergoed maar vanuit aanvullende pakket.

Is een behandeling bij de chiropractor pijnlijk?

In de meeste gevallen ervaren patiënten geen pijn tijdens de behandeling. Indien u die wel ervaart, bespreek dit met de chiropractor zodat hier tijdens de behandeling rekening mee kan worden gehouden. Na een behandeling kan het voorkomen dat u lichte spierpijn of vermoeidheidsklachten ervaart. Deze verdwijnen vaak binnen een dag of twee dagen en komen vaker voor op het begin van het behandeltraject en nemen af naarmate iemand vaker is behandeld. De reden dat u lichte spierpijn ervaart, komt voort uit het feit dat het lichaam reageert op bijvoorbeeld het soepel maken van spieren en beter functioneren van gewrichten. Spieren die al langdurig erg gespannen staan, zijn nu opeens een stuk meer ontspannen en daar reageert het lichaam op.

Is chiropractie veilig?

Onderzoek toont aan dat chiropractie een veilige behandelmethode is om toe te passen. Door de vijfjarige universitaire studie hebben chiropractoren geleerd wanneer ze bepaalde behandeltechnieken beter wel of niet kunnen toepassen. De chiropractor kan uit verschillende technieken kiezen, zodat alle leeftijden van jong tot oud op een correcte manier kunnen worden behandeld. Afhankelijk van de leeftijd, klachten en uw wensen worden bepaalde behandeltechniek door de chiropractor toegepast.

Is chiropractie gevaarlijk?

Chiropractie is niet gevaarlijk (zie vorige vraag). Laat u behandelen door een geregistreerde SCN chiropractor. De Stichting Chiropractie Nederland (SCN) bewaakt de kwaliteit van chiropractie binnen Nederland. Een van de eisen van de SCN is dat de chiropractor is afgestudeerd van een erkende universiteit. De chiropractor bij Promove Rugzorg is aangesloten bij de SCN en u bent dus in veilige handen.

Wat voor soorten behandeltechnieken worden er toegepast door de chiropractor? Is chiropractie bewezen?

De chiropractor past verschillende behandeltechnieken toe. Een techniek die veelvuldig door chiropractoren wordt toegepast is een manipulatie van een gewricht, waarbij een ‘krakend’ geluid hoorbaar kan zijn. Uit onderzoek blijkt dat deze techniek kan helpen klachten, gelinkt aan de wervelkolom, te verhelpen. Bij Promove Rugzorg zien we iedereen als uniek individu. Dat betekent dat niet iedereen dezelfde behandeling zal krijgen. Waarbij de ene persoon beter geholpen is bij het behandelen van de gewrichten door middel van de manipulatie techniek toe te passen. Is iemand anders meer gebaat bij het uitvoeren van oefeningen om weer het vertrouwen in het lichaam terug te krijgen.

Hoe ziet een behandeling bij de chiropractor eruit?

Dit hangt af in welke fase van het behandelplan u zich bevindt. Tijdens de eerste behandelingen gaan we op zoek naar wat het beste bij uw klachten past. Vaak is het een combinatie van manipulatie en mobilisatie van gewrichten, behandelen van spierknopen en bindweefsel rondom de spieren en het geven van oefeningen en advies voor in het dagelijks leven. In de fase hierna wordt voort geborduurd op de eerste fase en wordt de frequentie van de behandelingen afgebouwd en krijgt u meer verantwoordelijkheid om de oefeningen en adviezen in het dagelijks leven te blijven uitvoeren. In de laatste fase is het doel om het lichaam zo optimaal mogelijk te onderhouden om de kans op herhaling van klachten zo klein mogelijk te houden.

Wat is de duur van een consult bij de chiropractor?

Het eerste consult duurt circa 45-50 minuten waarbij aan de hand van een vragenlijst een uitgebreid onderzoek wordt uitgevoerd en vervolgens de eerste behandeling plaatsvindt. Het tweede consult duurt circa 30 minuten en tijdens dit consult krijgt u een informatiemap mee met hierin het behandelplan. De behandelingen hierna duren circa 20-30 minuten.

Is chiropractie een alternatieve geneeswijze?

In Nederland valt chiropractie onder alternatieve geneeswijze. Een algemeen misverstand is dat sommige denken dat chiropractie niet bewezen is omdat het onder alternatieve geneeswijze valt. Het tegendeel is waar. Er is voldoende bewijs dat chiropractie effectief is bij het verhelpen van lichamelijke klachten. In andere landen zoals Noorwegen, Zweden, Denemarken, Zwitserland, Engeland en Amerika valt chiropractie onder reguliere gezondheidszorg.

Hoe wordt je chiropractor?

De opleiding chiropractie is een universitaire studie. Hiervoor gelden dezelfde eisen om toegelaten te worden als bij veel Nederlandse universitaire studies. Met een afgeronden fysiotherapie opleiding of met een VWO achtergrond wordt je toegelaten op de opleiding chiropractie. Op dit moment is er helaas nog geen opleiding in Nederland en daarom hebben de meeste chiropractoren die werkzaam zijn in Nederland de opleiding in Engeland, Wales of Amerika afgerond. Voor meer informatie: opleiding chiropractie.

Chiropractor of fysiotherapeut?

De vraag wordt vaak gesteld, moet je nu naar de chiropractor of de fysiotherapeut? Dit hangt af van de klachten. Een chiropractor is gespecialiseerd in de wervelkolom en klachten die hieruit voort kunnen komen. Promove Rugzorg is gespecialiseerd in het behandelen van nek- en rugklachten. Weet u niet goed wat de beste keuze is voor uw klachten. Boek dan een gratis screening in van 30 minuten, waarin de chiropractor kan kijken of de klachten beter passen bij chiropractie of fysiotherapie. Daarnaast vinden wij het belangrijk om te melden dat fysiotherapie en chiropractie elkaar uitstekend kunnen aanvullen.