Hernia

Hernia of Rugklachten ChiropractorChiropractie is gespecialiseerd in het behandelen van hernia klachten. Een hernia houdt in dat een deel van de tussenwervelschijf tegen een zenuw aandrukt. Een hernia ontstaat niet zomaar, maar vaak doordat de rug onzorgvuldig wordt gebruikt. U kunt hierbij denken aan langdurig of herhaaldelijke bewegingen maken met de rug in een gebogen houding, zoals langdurig (onderuitgezakt) zitten en tillen met een gebogen rug. Het ontstaan van een hernia kan maanden tot jaren in beslag nemen.

De tussenwervelschijf heeft als functie, samen met de wervels, om als schokdemper voor het lichaam te fungeren en bestaat uit twee delen. De buitenste laag bestaat uit kraakbeenringen en de binnenste laag is een zachte gelachtige kern. Door beschadiging van de buitenste kraakbeenringen kan de kern langzaam naar buiten toe dringen. Als de gelachtige kern tegen de zenuw aandrukt, zorgt dit vaak voor uitstralende pijn in de bil, bovenbeen, onderbeen en soms in beide benen. Uit onderzoek blijkt dat in 90-98% van de gevallen een hernia in de onderrug op de niveau’s L4-L5 of L5-S1 is gelokaliseerd. Hier komt in het dagelijks leven in het algemeen de meeste druk op terecht.

Veel voorkomende klachten bij een hernia

  • Doof gevoel in een bepaald gebied in het been
  • Pijnklachten in de rug, bil of het been
  • Tintelingen in het been
  • Spierzwakte in het been
  • Schietende pijn
  • Pijn bij activiteiten als lang zitten, opstaan uit een stoel, tillen en autorijden
  • Last bij hoesten of niezen van de rug of het been

Wat kan de chiropractor voor u betekenen

Uit onderzoek blijkt dat veel hernia’s ook zonder operatie verholpen kunnen worden. De chiropractor is een expert op het behandelen van klachten aan de wervelkolom en daar valt een hernia ook onder. De behandeling zal niet in elke fase van het herstel hetzelfde zijn. In de acute fase wordt vaak niet gekozen voor manipulatie van de onderrug of het bekken, maar voor andere technieken zoals mobilisaties, dry-needling, oefeningen om de spieren rondom de romp stabieler en actiever te maken en advies om de houding en bewegingen in het dagelijks leven te optimaliseren. Hiermee proberen we het herstel zo spoedig mogelijk te laten verlopen. Het herstel van een hernia duurt over het algemeen langer dan dat van rugklachten zonder uitstraling naar de bil of het been. Het belangrijkste tijdens de behandeling van een hernia is om de oorzaak aan te pakken.