Hernia & Ischias

Hernia of ischias klachten bij de chiropractor bent u op de juiste plekWat is het verschil tussen hernia en ischias?

De chiropractor is gespecialiseerd in het behandelen van hernia en ischias klachten, maar wat is nu het verschil tussen beide? Met ischias wordt uitstralende zenuwpijn in de bil en/of het been bedoeld. De zenuw, genaamd nervus ischiadicus (vandaar de naam ischias) loopt vanuit de onderrug via de bil naar het boven- en onderbeen toe. Als er ergens in het verloop van de zenuw druk op de zenuw ontstaat, raakt deze geïrriteerd en kunnen er klachten ontstaan zoals tintelingen en een doof gevoel. Ischias is slechts een verzamelnaam voor uitstralende pijn vanuit de rug of de bil. Een van de meeste bekende oorzaken van ischias is een hernia. Een andere oorzaak kan zijn doordat een bilspier op de zenuw drukt.

Een hernia houdt in dat een deel van de tussenwervelschijf tegen een zenuw aandrukt. Wat kan zorgen voor klachten in de bil en/of het been. Deze klachten kunnen ook door een ontstekingsreactie, rondom de tussenwervelschijf, ontstaan. Een hernia ontstaat niet zomaar, maar vaak doordat de rug onzorgvuldig wordt gebruikt. U kunt hierbij denken aan langdurig of herhaaldelijke bewegingen maken met de rug in een gebogen houding, zoals langdurig (onderuitgezakt) zitten en tillen met een gebogen rug. Het ontstaan van een hernia kan maanden tot jaren in beslag nemen. Hernia klachten kunnen ook ontstaan omdat er een ontstekingsreactie plaats heeft gevonden doordat er irritatie is van de tussenwervelschijf.

De tussenwervelschijf heeft als functie, samen met de wervels, om als schokdemper voor het lichaam te fungeren en bestaat uit twee delen. De buitenste laag bestaat uit kraakbeenringen en de binnenste laag is een zachte gelachtige kern. Door beschadiging van de buitenste kraakbeenringen kan de kern langzaam naar buiten toe dringen. Als de gelachtige kern tegen de zenuw aandrukt, zorgt dit vaak voor uitstralende pijn in de bil, bovenbeen, onderbeen en soms in beide benen. Uit onderzoek naar hernia’s in de lage rug blijkt dat in 90-98% van de gevallen een hernia op de niveau’s L4-L5 of L5-S1 is gelokaliseerd. Hier komt in het dagelijks leven in het algemeen de meeste druk op terecht.

Veel voorkomende klachten bij hernia en ischias

  • Doof gevoel in een bepaald gebied in het been
  • Pijnklachten in de rug, bil of het been
  • Tintelingen in het been
  • Spierzwakte in het been
  • Schietende pijn
  • Pijn bij activiteiten als lang zitten, opstaan uit een stoel, tillen en autorijden
  • Last bij hoesten of niezen van de rug of het been

Wat kan de chiropractor van Promove Rugzorg voor u betekenen

✅ Promove Rugzorg heeft zich gespecialiseerd in het behandelen van klachten voortkomend uit de wervelkolom, waaronder hernia en ischias klachten.

✅ Past meerdere behandeltechnieken toe, zoals; manipulaties, triggerpoint therapie, dry needling en oefentherapie

✅ Door ook een achtergrond als fysiotherapeut te hebben, heeft de chiropractor van Promove Rugzorg een rugzak vol bagage aan tools om toe te passen om uw klachten te kunnen behandelen

✅ Persoonlijk afgestemd behandelplan. Met als doel om niet alleen op de korte termijn maar ook op de lange termijn klachtenvrij te blijven.

Uit onderzoek blijkt dat veel hernia’s ook zonder operatie verholpen kunnen worden. De chiropractor is een expert op het behandelen van klachten aan de wervelkolom en daar vallen ischias en hernia’s ook onder. De behandeling zal niet in elke fase van het herstel hetzelfde zijn. In de acute fase wordt vaak bij een hernia niet gekozen voor manipulatie van de onderrug of het bekken, maar voor andere technieken zoals mobilisaties, dry-needling, oefeningen om de spieren rondom de romp stabieler en actiever te maken en advies om de houding en bewegingen in het dagelijks leven te optimaliseren. Hiermee proberen we het herstel zo spoedig mogelijk te laten verlopen. Het herstel van een hernia duurt over het algemeen langer dan dat van rugklachten zonder uitstraling naar de bil of het been. Het belangrijkste tijdens de behandeling van ischias of een hernia is om de oorzaak aan te pakken.

Lees meer