De gouden pijlers voor een gezonde levensstijl #1 Voeding

Veel mensen hebben de wens om zo gezond en oud mogelijk te worden. We worden dan wel steeds ouder, maar leven ook met meer beperkingen zoals rugklachten, slaapproblemen en andere gezondheidsklachten. Deze klachten kun je lokaal aanpakken of verminderen, maar vaak zijn er veel meer factoren die hier invloed op hebben. Alles in je lichaam is namelijk met elkaar verbonden en heeft effect op elkaar. Daarom is het belangrijk om te beginnen bij de basis: een gezonde levensstijl!

 

Samen sta je sterk

De blogs over de vijf gouden pijlers voor een gezonde levenstijl zijn tot stand gekomen door de samenwerking die Björn heeft met Rick van den Tempel. Rick is orthomoleculair therapeut en geeft in zijn werk als prestatie- en leefstijlcoach advies hoe je een gezonde leefstijl realiseert. Als chiropractor weet Björn dat het super belangrijk is om een goede leefstijl te hebben en vooral te behouden.

In de komende 5 blogs leren Rick en Björn je hoe je beter voor je lichaam kunt zorgen, door de basis op orde te hebben. We laten je zien hoe je je gezondheid en lichamelijke klachten kan verbeteren door de volgende 5 essentiële leefstijl pijlers op orde te brengen.

“Get the basics right!”

De gouden pijlers voor een gezonde levensstijl #1 Voeding

De 5 pijlers zijn niet zomaar gekozen. Ze vormen de sleutel tot een gezonde en uitgebalanceerde levensstijl. Hoe beter deze pijlers in balans zijn, hoe sterker je lichaam en dus je rug! Elk van de 5 pijlers heeft effect op je gehele lichaam en daarmee dus ook invloed op je rugklachten. In deze blog gaan we in op de pijler ‘Voeding’.

 

Het effect van voeding op je rugklachten

Voeding is de brandstof voor je lichaam. Hoe gezonder en gevarieerder je eet, hoe meer energie je hebt om te bewegen en hoe fitter je lichaam is! Dit heeft dus een ook grote invloed op je rugklachten.

Maar gezond eten is niet altijd makkelijk. Alle soorten voedsel zijn namelijk het hele jaar door verkrijgbaar in de supermarkten. Aardbeien zijn gewoon te koop voor het kerstdiner en winterpeen in de zomer! We zijn dus bijna niet meer seizoensgebonden, terwijl groenten en fruit van het seizoen juist de voedingsstoffen bevatten die je op dat moment goed kunt gebruiken! Daarnaast is het steeds moeilijker om te weten welke producten nou echt vers en gezond zijn en welke niet.

Eet jij volwaardig voedsel?

Producten die direct vanuit het land in de winkel te koop zijn, noemen we volwaardig voedsel. Het is grotendeels onbewerkt, vrij van chemische toevoegingen en rijk aan voedingsstoffen! Onze voorouders aten vroeger alleen maar van deze volwaardige voedingsmiddelen. Nu bewerkte voedingsmiddelen sinds de 20e eeuw steeds populairder zijn geworden en onze levens steeds drukker, is ons Westerse dieet verschoven naar steeds meer kant-en-klaar maaltijden. Erg makkelijk natuurlijk, maar dit zorgt helaas niet voor een goede kwaliteit van ons voedsel en daarmee van ons leven. Omdat het steeds lastiger is om een volwaardig dieet vast te houden, geven we je een aantal tips voor een beter eetpatroon. Zo kun jij je lichaam van de juiste brandstof voorzien voor een fit lichaam en sterke rug!

1. Eet vers!

De meest volwaardige voedingsmiddelen en goede bronnen van vitamines en mineralen komen uit de natuur. Onbewerkt voedsel, dierlijk en plantaardig, geven je de vitamines en mineralen die je lichaam nodig heeft voor een optimale gezondheid. Zo bevat 1 kop (220 gram) rode paprika, broccoli of stukjes sinaasappel al meer dan 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vitamine C! Gezond eten is zo moeilijk dus nog niet 😉

2. Vermijd kunstmatige suikers

‘Echt’, volwaardig voedsel bevat veel minder suiker dan veel bewerkte voedingsmiddelen. Al helemaal als je het vergelijkt met kunstmatige varianten. Hoewel fruit suiker bevat, bevat het ook veel water en vezels en is het een stuk gezonder dan frisdrank en bewerkt voedsel. Zelfs veel vruchtensappen uit pak zijn bewerkt en bevatten veel extra suikers. Pak daarom liever een stuk fruit of pers zelf een lekker sapje.

Steeds meer onderzoeken bewijzen dat het eten van suikerhoudend voedsel het risico op ziektes als obesitas, insulineresistentie, diabetes type 2, leververvetting en hartaandoeningen kan verhogen. Deze ziekten zorgen vaak (in)direct weer voor allerlei andere lichamelijke klachten, zoals rugklachten. Zorg daarom dat je verse maaltijden eet en zo min mogelijk kant-en-klare maaltijden.

3. Maak van je bord een regenboog!

Voor een goed en gebalanceerd voedingspatroon is het belangrijk dat je voldoende verse groenten eet. Vaak wordt gezegd dat het eten van groene groentes het gezondst is. Broccoli, boerenkool, spinazie en spruitjes worden dan ook als superfoods gezien. En ze zitten ook zeker boordevol gezonde mineralen en vitamines.

Maar… vooral balans en afwisseling is belangrijk! Zorg daarom dat er elke dag zoveel mogelijk groenten met verschillende kleuren op je bord liggen. Elke kleur heeft namelijk zijn eigen voedingswaarden! Hoe meer je afwisselt van kleur, hoe veelzijdiger je eet. Zo zorg je ervoor dat je lichaam alle benodigde voedingsmiddelen binnenkrijgt.

4. Zorg voor variatie

Behalve in groenten is het belangrijk dat je ook in andere voedingsmiddelen vaak genoeg afwisselt. Eet je wekelijks of zelfs dagelijks hetzelfde voedsel? Dan is de kans groot dat je niet alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Je kunt eindeloos variëren met vlees, vis, zuivel, groenten, fruit, noten, peulvruchten, volle granen en zaden. Maak er dan ook een regel van om af te wisselen met de producten die je in je winkelmandje legt. Dat is niet alleen veel gezonder, maar ook nog eens een leuke uitdaging!

Vind je het lastig om te variëren of heb je even geen inspiratie? Houdt een lijstje bij met welke groenten je de laatste tijd hebt gegeten en probeer deze de volgende week eens over te slaan. Paprika’s, komkommers en tomaten liggen erg vaak bij mensen in hun winkelmandje. Erg lekker natuurlijk! Maar dit zorgt wel snel voor een eenzijdig eetpatroon. Zorg voor afwisseling en maak bijvoorbeeld een lekkere salade met venkel of maak eens bloemkoolrisotto!

5. Bak in verzadigde vetten

We zien vaak dat mensen in bakken in onverzadigde vetten zoals zonnebloemolie of olijfolie. Deze vetten kunnen echter niet goed tegen verhitting, waardoor er vrij radicalen ontstaan. En die zijn schadelijk voor onze gezondheid! Zorg daarom dat je bakt in verzadigde vetten, zoals roomboter, ghee of koudgeperste kokosolie. Hierbij komen tijdens het bakken veel minder radicalen vrij.

6. Houdt je eiwitten, koolhydraten en vetten in balans

Jarenlang werd er gedacht dat het eten van vetten slecht is voor de mens. En nog steeds zien we overal producten met 0% vet of het woord ‘mager’ op de verpakking. Wat veel mensen niet beseffen is dat als er bijvoorbeeld ‘magere yoghurt’ op het etiket staat, dat dit betekent dat het product meer bewerkt is. De vetten zijn er namelijk uitgehaald en vaak vervangen door suikers.

Ben dus niet bang voor vetten, maar zorg ervoor dat je gezonde vetten eet! Denk aan avocado’s, noten, verse vis, eieren, lijnzaad en het toevoegen van olijfolie aan een salade.

7. Gezond eten verlaagt je kosten op lange termijn!

Helaas is het waar dat gezonde voeding vaak duurder is dan bewerkt voedsel. Uit een analyse van 27 onderzoeken uit 10 landen blijkt dat een gezond eetpatroon per 2000 calorieën ongeveer $1,56 meer kost dan een ongezond eetpatroon. Maar hiermee kijk je alleen naar de korte termijn!

Op de lange termijn zorgt een gezonder eetpatroon namelijk voor een betere kwaliteit van je leven! Je zult minder gezondheidsklachten hebben en dus minder zorgkosten. Op de lange termijn kost ‘echt’ voedsel dus altijd minder!

 

Benieuwd naar meer tips op het gebied van voeding?

Rick van den Tempel heeft op zijn website een handig overzicht gemaakt naar voedingsrichtlijnen die direct kunnen worden toegepast in het dagelijks leven. Daarnaast kun je hier contact opnemen met Björn als je vragen hebt met wat voor invloed je levensstijl voor invloed heeft met betrekkeing tot rugklachten.

 

Dit was de eerste pijler voeding, de volgende blog gaat over beweging.

 

Auteurs:

Rick van den Tempel // Leefstijlcoach en orthomoleculair therapeut

Björn Denissen // Chiropractor en specialist in rugklachten, houdings- en beweeggedrag

 

 

Referentielijst
  1. (z.d.). Peppers, sweet, red, raw nutrtion facts & calories. Geraadpleegd op 21 juni 2020, van https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2896/2
  2. (z.d). Broccoli, raw nutrition facts & calories. Geraadpleegd op 21 juni 2020, van https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2356/2
  3. (z.d.) Oranges, raw, all commercial varieties nutrition facts & calories. Geraadpleegd op 21 juni 2020, van https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1966/2
  4. Stanhope, K. L., Schwarz, J.-M., and  Havel, P. J. (2013). Adverse metabolic effects of dietary fructose. Current Opinion in Lipidology, 24(3), 198–206.
  5. (z.d.) The truth about fats: the good, the bad, and the in-between. Geraadpleegd op 23 juni 2020, van https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-truth-about-fats-bad-and-good
  6. (z.d.) Why Saturated Fat is GOOD for you. Geraadpleegd op 23 juni 2020, vanhttps://thedrswolfson.com/saturated-fat-good/
  7. Rao, M., Ashin, A.,, M., Afshin, A., Singh, G., and Mozaffarian, D. (2013). Do healthier foods and diet patterns cost more than less healthy options? A systematic review and meta-analysis. BMJ Open, 3(12), e004277

 

 

Disclaimer

Hoewel deze blog is samengesteld met de grootst mogelijke zorgvuldigheid, staan Rick en Björn niet in voor de volledigheid, juistheid of actualiteit van de informatie.