De gouden pijlers voor een gezonde levensstijl #5 Mindset

Het glas is halfvol, niet halfleeg! Een bekende uitdrukking in de Nederlandse taal. Maar het is makkelijker gezegd dan gedaan om altijd maar te geloven dat het glas halfvol zit. Wist je namelijk dat iets minder dan 1 op de 5 Nederlanders in zijn leven te maken krijgt met een depressie?

In de voorgaande blogs hebben Rick & Björn het gehad over voeding, beweging, slaap en ontspanning. Ben je benieuwd waarom investeren in je gezondheid zo belangrijk is? Ontdek wat voor rol mindset heeft in het creëren van een gezond en gelukkig leven.

Mindset en rugklachten

We ‘’moeten’’ te veel

We zien vaak dat mensen heel veel argumenten hebben waarom ze geen tijd kunnen vrijmaken om gezond te koken, te bewegen, voldoende te slapen en om een moment van ontspanning te nemen.

De meeste argumenten hebben ermee te maken dat we vinden dat we veel activiteiten ‘’moeten’’ doen. We stellen hoge eisen aan onszelf en hierbij ligt falen dichterbij dan slagen. Het glas is dan eerder halfleeg dan halfvol! Het vervelende bijeffect van “moeten” is dat het je, naast een hoop stress en wellicht wat andere gezondheidsklachten, niet veel oplevert.

Wist je dat maar liefst 90% van de mensen die terugkijkt op zijn of haar leven achteraf spijt heeft van de keuzes die ze in hun leven hebben gemaakt? En van die mensen heeft meer dan 66% spijt van het feit dat ze hebben nagelaten om hun dromen en passies na te jagen en niet hebben geleefd naar wat ze graag wilden.

Stel prioriteiten

Dat brengt ons bij het eerste belangrijke advies: Stel prioriteiten! Een dag heeft tenslotte maar 24 uur.
Hierin is vaak veel ruimte voor spanning, denk aan stress op het werk of een pittge workout in de sportschool. Maar er hoort ook iets tegenover te staan om de balans in evenwicht te houden. Zorg daarom ook voor voldoende slaap, gezonde voeding, rustige wandeling en ontspanningsmomenten.

Tip! Om een goede balans in je leven te houden is het slim om te plannen. Maak een agenda voor de week en plan hierin de activiteiten die voor jou de hoogste prioriteit hebben. Zorg dat er minstens twee momenten voor jezelf in zitten. Die kunnen lang duren, bijvoorbeeld iets wat voor jou ontspannend is zoals het kijken van een film. Maar het kan ook een kort momentje zijn, zoals de dag beginnen met een kopje koffie in de tuin.

Mindset heeft invloed op rugklachten

Uit een onderzoek blijkt dat het van belang is dat iemand met lage rugklachten een positieve gedachte heeft met betrekking tot zijn klachten en niet bang is om zijn rug te belasten. Mensen met depressie hebben een grote kans op het krijgen van rugklachten blijkt uit een ander onderzoek uit Japan. Belangrijk om hierbij rekening te houden in het behandelproces, voor zowel de behandelaar als de persoon met rugklachten. Meerdere factoren, zowel fysiek als mentaal, kunnen namelijk tot rugklachten leiden.

Neem leiding over je acties

Naast het stellen van prioriteiten is het belangrijk om zelfregie te nemen over je dag. Hiermee zeggen wij niet dat dit voor jou ook geldt, maar vaak als we op zaken terug kijken in het leven denken veel mensen ”had ik maar …..”

Succesvolle mensen doen vaak precies het tegenovergestelde en pakken elke kans met beide handen aan! Ze worden vaak bestempeld als eigenwijs, leven buiten-de-box, stellen geen compromissen aan hun doelen en ambities en zijn daardoor extreem succesvol. Met als ultieme beloning dat ze gelukkig en voldaan terugkijken op het leven dat ze hebben geleden.

Zonder de juiste mindset geen juiste leefstijl en een vergrote kans op het krijgen van rugklachten.

Dus is jouw glas halfvol of halfleeg? Ga voor halfvol! Want of de keuze nou goed of niet goed uitpakt, elke actie is een stap dichter bij jouw doel. Elke keuze brengt namelijk inzichten en lessen. En stilstaan is achteruitgang, dus let’s go!

Meer weten?

Wij hopen dat onze blogs een aantal mooie inzichten hebben opgeleverd en je bij jouw leefstijldoelen hebben gebracht. Wil je weten hoe wij je kunnen helpen bij het aannemen van een gezonde levensstijl en het verminderen van rugklachten? Neem dan contact met Rick of met Björn via onderstaande link op.

GRATIS screening inplannen

Auteurs:
Rick van den Tempel // Leefstijlcoach en orthomoleculair therapeut
Bjorn Denissen // Chiropractor en specialist in rugklachten, houdings- en beweeggedrag

 

 

 

 

Referentielijst
1. (z.d.) Depressie in nederland: feiten en cijfers van het Trimbos Instituut. Geraadpleegd op 13 augustus 2020, van https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/overspannenheid-en-burn-out/cijfers-context/huidige-situatie
2. Stilwell, P., and Harman, K. (2019). An enactive approach to pain: beyond the biopsychosocial model. Phenomenology and the Cognitive Sciences. 637–665
3. Setchell, J., Costa, N., Ferreira, M., Makovey, J., Nielsen, M., and Hodges, P.W. (2017). Individuals’ explanations for their persistent of recurrent low back pain: a cross-sectional survey. BMC Musculoskeletal Disorders, 18(466), 1-9
4. (z.d.) waar hebben we spijt van. De psychologie magazine. https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/lezersonderzoek-spijt/. Geraadpleegd op 18 augustus 2020

 

 

Disclaimer
Hoewel deze blog is samengesteld met de grootst mogelijke zorgvuldigheid, staan Rick en Björn niet in voor de volledigheid, juistheid of actualiteit van de informatie.